dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "forta de munca"

Este în continuare criză de angajați pe litoral. Așa că mulți dintre patroni au decis să aducă forță de muncă din străinătate. S-a ajuns aici pentru că în România sunt tot mai puține școli de meserii. Patronatele din turism susțin că o soluție ar fi înființarea unor unități de învățământ unde tinerii să fie instruiți în acest domeniu. Și, pentru că numărul elevilor sau studenților care muncesc pe litoral este mic, patronii încearcă să le ofere mai multe avantaje, astfel încât să nu își dea demisia.

A început sezonul estival, dar fără angajați. Patronii de pe litoral sunt în căutare de personal. Sunt posturi libere de cameriste, barmani, ospătari, ajutori de ospătari, bucătari sau recepționeri. Site-urile de profil sunt pline cu anunțuri. Mulți români preferă să plece la muncă în străinătate, în principal din cauza banilor.

Suntem la jumătatea sezonului estival, iar operatorii de pe litoral se plâng de lipsa personalului. Pe platformele de recrutare încă sunt sute de anunțuri de angajare în industria HoReCa. De la barman, ospătar și până la cameristă sau bucătari, hotelierii caută cu disperare angajați pentru a-și ține afacerile deschise. Deși salariile pot ajunge chiar și până la o mie de euro pe lună, oamenii nu par interesați de un job care este disponibil doar aproximativ trei luni.

Este o criză acută de forță de muncă pe litoral, așa că hotelierii se orientează din ce în ce mai mult spre muncitorii străini dar și către studenții și elevii care vor lucreze în vacanță. În acest sezon, cel mai probabil toate unitățile de cazare vor avea angajați luați de pe băncile școlilor. Pe litoral este nevoie de 20 de mii de muncitori sezonieri iar în turism în toată țara deficitul este de 50 de mii de oameni.

Patronii de hoteluri și restaurante se tem că nu vor putea deschide localurile pe 1 Mai. Și asta pentru că nu au angajați. Cererea este mare însă, nu prea se găsesc oameni, deși, în unele cazuri, salariile ating chiar și câteva mii de euro. Iar în aceste condiții, pentru mulți operatori economici de la malul mării, salvarea vine de la muncitorii din străinătate. În acest moment, reprezentanții industriei HORECA susțin că au nevoie de cel puțin 50.000 de salariați.

Este cerere, dar lipsește oferta! Se întâmplă pe litoralul românesc, aici unde agenții economici din industria HoReCa se confruntă cu o criză a angajaților. Aceștia reclamă faptul că tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă vin, văd despre ce e vorba și după câteva zile renunță.

Hotelierii și patronii de restaurante de pe litoral caută de zor angajați pentru sezonul estival. Cererea este mare și, din păcate, nu prea se găsesc oameni, deși, în unele cazuri, salariile ating mii de euro. Iar în aceste condiții, pentru mulți operatori de la malul mării, salvarea vine de la muncitorii din Asia. Și internetul este plin de anunțuri de angajare, dar și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța sunt numeroase oferte.

Câştigul salarial mediu brut pe un salariat, în judeţul Constanţa, a fost în luna martie 2020 aproape 5.000 de lei, iar câştigul salarial mediu net a fost de 2.987 lei, cu 12,6%, respectiv cu 13,8% peste nivelul înregistrat în luna martie 2019. În județul nostru sunt 186,7 mii de angajați și 6.763 de șomeri.

Chiar dacă România a prelungit starea de urgență până pe 15 mai, aproape 1000 de îngrijitori de bătrâni pot să plece în Austria. Autoritățile austriece au găsit o soluție la nivel diplomatic cu statul nostru și îngrijitoarele românce pot părăsi țara ori să revină acasă, utilizând zboruri de tip charter cu acordul ambelor state.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233